• Riaditeľské voľno

          • OZNAM

            Riaditeľka SZŠ sv. Bazila Veľkého v zmysle paragrafu 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje žiakom školy dňa 27. marca 2024 (streda) riaditeľské voľno.

            PhDr. Kristína Vageľová, riaditeľka školy

          • Symbolika bielej stužky

          • Na deň 25. marca pripadá slávnosť Zvestovania Pána. Tento dátum je presne deväť mesiacov pred Vianocami, teda pred Narodením Ježiša. Pripomíname si udalosť, keď k Panne Márii prišiel anjel, ktorý jej oznámil, že sa stane matkou dávno očakávaného Vykupiteľa, Mesiáša. 

            Zároveň si v dnešný deň pripomíname Deň počatého dieťaťa. Je to celoslovenská kampaň, ktorá sa organizuje v Deň zápasu za ľudské práva na Slovensku. Kampaň organizuje Fórum života spolu s dobrovoľníkmi. Bioetika ako základ kritického myslenia pre ochranu života je tohtoročnou témou kampane Fóra života, cez ktorú chceme upriamiť pozornosť na zázrak života a pozrieť sa na vznik malého človeka z hľadiska medicíny a bioetiky. Symbolickou podporou detí, ktoré ešte nevidíme, ale už žijú v tele matky, je biela stužka.

          • Blahoželáme našim bronzovým florbalistkám

          • Bronzové družstvo našich dievčat na okresnom kole vo florbale žiačok SŠ: prváčky N. Molčanová (I.A), S. Lukáčová (I.B); druháčka  A. Borsuková (II.A); tretiačky S. Bosáková, M. Kasiňáková, J. Krempaská, L. Senderáková (III.A), S. Závacká (III.B) a štvrtáčka L. Imrichová (IV.B). 

            K peknému umiestneniu a vzornej reprezentácii školy

            B L A H O Ž E L Á M E !

          • Bedminton je fajn - hrajú ho chlapci aj dievčatá

          • 20. 3. 2024 našu školu reprezentovali na okresnom kole v bedmintone, ktoré sa konalo na SŠ Ľ. Podjavorinskej v Prešove, žiaci Jozef Maretta a Emanuel Kopnický z I.A, ktorým sa aj napriek ich bojovnemu výkonu a nasadeniu nepodarilo postúpiť zo skupiny. Chlapci si však z turnaja odnášajú cenné skúsenosti, a my im ďakujeme za reprezentáciu školy v tomto športe.

            Súťažili aj naše dievčatá z I. B Alexandra Knapová a Karina Prihodová. Dňa 22. 3. 2024 nás vzorne reprezentovali a zaslúžene obsadili veľmi pekné 3. miesto. BLAHOŽELÁME a veríme, že v budúcnosti pridajú ďalšie úspešné vystúpenia v tomto naoko jednoduchom, ale fyzicky a takticky náročnom športe.

          • Šanca pomôcť rodinám, ktoré to potrebujú

          • Naši žiaci z III.A  ako dobrovoľníci dnes nazbierali v uliciach Prešova počas zbierky Hodina deťom 449,69€. Týmto našim dobrovoľníkom za ich snahu, výsledkom ktorej je vyzbieraná krásna suma, veľmi pekne ĎAKUJEME. Rovnako ako aj všetkým vám, ktorí ste prispeli na dobrú vec.

          • Postúpili sme do finále basketbalového turnaja

          • Dnes 19. 3. 2024 sa naše žiacky Alexandra Knapová I.B, Sandra Belišová II.B, Alica Borsuková II.A, Sofia Bosáková III.B, Lea Imrichová IV.B, Miroslava Kasiňáková III.B, Laura Senderáková III.B a Sofia Závacká III.B zúčastnili okresného kola v basketbale, kde sa im po úžasnom bojovnom športovom výkone podarilo postúpiť do finále okresného kola. Dievčatám držíme prsty v nasledujúcich zápasoch a ďakujeme za reprezentáciu školy. Bazil do toho!

          • Misijná zbierka Tehlička 2024

          • Pozývame Vás zapojiť sa do 19. ročníka zbierky Tehlička, ktorá bude venovaná Južnému Sudánu. Motto tohtoročnej zbierky je „Dostaňme školu pod strechu“. Tohtoročná zbierka Tehlička prináša možnosť aktívne pomáhať a zlepšiť podmienky na vzdelávanie viac ako tisícke detí a mladých v Edukačnom centre sv. Bakhity na misii v Tonj, ktoré spravujú sestry saleziánky.

            Vo vestibule našej školy budeme mať možnosť prispieť na účel tejto zbierky v čase od 18. marca do 26. marca 2024. Všetkým dobrovoľným darcom vopred ĎAKUJEME.

            Na našej škole sa na účel zbierky vyzbieralo 120€. 

             

          • Prípravná návšteva z Chorvátska (Erasmus+)

          • V dňcoh 6.- 7. marca 2024 sme na našej škole privítali návštevu z Chorvátska vrámci projektu Erasmus plus. Na prípravnú návštevu k nám prišli učiteľky odborných predmetov zo školy Za medicinske sestre Mlinarska v Záhrebe Tanja Dornik a Kristina Vokić. Okrem prehliadky našej školy nás srdečne prijala aj námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť nemocnice J. A. Reimana, PhDr. Jana Jurašeková, MBA, MPH. Po prijatí na pôde vedenia nemocnice nasledovala prehliadka niektorých oddelení nemocnice pod vedením PhDr. Stanislavy Cuperovej.

            Ďakujeme za návštevu, príjemne strávený čas a tešíme sa na ďalšiu spoločnú spoluprácu.

          • Sviatok všetkých žien

          • K Medzinárodnému dňu žien všetkým ženám - našim mamám, učiteľkám, kamarátkam zo srdca

            b l a h o ž e l á m e.

            ĎAKUJEME, že ste!

          • Naše učiteľky na kurze bazálnej stimulácie v Brne (Erasmus+)

          • V dňoch 4. - 5. marca 2024 sa vyučujúce odborných predmetov Mgr. Jarmila Jurašeková a PhDr. Milina Mikolajová zúčastnili Základného kurzu Bazálnej stimulácie podľa Prof. Dr. Fröhlicha, s.r.o. na mieste Nosreti v Brne. Získali teoretické vedomosti a praktické zručnosti, ktoré sú určené pre prax sociálnych, zdravotníckych a pedagogogických pracovníkov. Bazálna stimulácia (BS) sa používa ako jedna z ošetrovateľských a liečebných metód. Základnými prvkami jej konceptu je vnímanie, pohyb a komunikácia. Kurz bol zameraný na jej základné prvky: somatickú, vestibulárnú a vibračnú stimuláciú. BS sa aplikuje u detí a dospelých, ktorí trpia oslabením zmyslového vnímania, majú problémy s hybnosťou a komunikáciou, sú nespokojní a dezorientovaní alebo sú to deti so špeciálnymi vzdelávacími potrebami. Je vhodná pre predčasne narodené deti a jedincov po úrazoch. Kurz viedla lektorka PhDr. Karolína Maloň Friedlová, PhD. 

          • Lyžiarsky výcvikový kurz I.B v Ždiari

          • Nerozprávkovú zimu s chudobnou snehovou nádielkou zažili prváci z I.B v týždni 19. - 23. marca  2024 počas lyžiarskeho výcvikového kurzu v Ždiari. Spolu s nimi sa LVK zúčastnil aj druhák Lukáš z II.A. Napriek tomu im nechýbala chuť lyžovať a tešiť sa z pohybu a pobytu v prírode. Podobne ako ich  spolužiaci z I.A, aj oni všetko zvládli v dobrej nálade a kolektívnom duchu. A to iste aj vďaka inštruktorom Mgr. Vladimírovi Tančinovi, Mgr. Marekovi Tartaľovi a zdravotníčke PhDr. Silvii Šoltésovej.