• Odborné exkurzie žiakov 3. ročníka

          • V dňoch 14.3.2023 a 15.3.2023 žiaci III.A a III.B absolvovali odborné exkurzie vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb, a.s. v Košiciach a v Nemocnici AGEL Košice- Šaca. Počas exkurzií mali možnosť spoznať špecifiká ošetrovania pacientov s ochorením srdca a ciev a tiež špecifiká ošetrovania pacientov v hyperbarickej komore a popálených. Okrem toho zhliadli viaceré pracoviská s moderným zariadením a vybavením, čo prospieva celkovej pohode pacienta a motivačne pôsobí aj na prácu zdravotníckych pracovníkov.

            Za organizáciu týchto exkurzií bola zodpovedná PhDr. Z. Džborová. Aj jej patrí vďaka za to, že počas dní písomných maturitných skúšok našich štvrtákov, získali tretiaci nové zaujímavé skúsenosti a poznatky.

          • Lyžiarsky výcvikový kurz v Ždiari (II. turnus)

          • V týždni 20. - 24. 2. 2023 sa 22 prvákov z I.B triedy a 3 druháčky z II.A triedy zúčastnili II. turnusu lyžiarskeho výcvikového kurzu v Ždiari. Podobne ako ich spolužiaci z I.A lyžovali v horskom stredisku Ski Centrum Strednica. Počasie nebolo tentokrát ideálne, vyskytla sa víchrica aj dážď. Aj zo snehovej nádielky dosť ubudlo. Napriek tomu, v penzióne Winter&Summer bolo príjemne.  Všetko prebiehalo pod dohľadom učiteľov a inštruktorov Mgr. Tančina, Mgr. Tartaľa a starostlivej zdravotníčky PhDr. Šoltésovej.

          • Prezentačná výstava - Kam po základnej škole

          • Dňa 23. 2. 2023 sa na Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej v Prešove uskutočnila prezentačná výstava stredných škôl a firiem pre žiakov základných škôl z Prešova a blízkeho okolia. Našu školu zastupovali a prezentovali žiačky III.A triedy V. Pejková a R. Šebešová spolu s pani učiteľkou Mgr. J. Roháľovou.

          • Zúčastnili sme sa okresného kola v basketbale žiačok SŠ

          • Naše dievčatá sa dňa 16. 2. 2023 zúčastnili Okresného kola v basketbale žiačok stredných škôl. Konalo sa v telocvični Gymnázia sv. Moniky v Prešove. Našu školu bojovným a obetavým výkonom vzorne reprezentovali tieto žiačky: I.A: A. Borsuková, K. Kruľáková, T. Tarasovičová; I.B: S. Belišová; II.A: S. Bosáková, M. Kasiňáková, D. Lindnerová, L. Senderáková, Z. Smetanová; II.B: S. Závacká a III.A: L. Hovančíková. Našim basketbalovým reprezentantkám ako aj ich učiteľovi Mgr. M. Tartaľovi veľmi pekne ĎAKUJEME a želáme veľa úspechov v ďalších stretnutiach pod basketbalovým košom.

          • Vyučujúce odborných predmetov sa zúčastnili kurzu bazálnej stimulácie (Erasmus+)

          • V dňoch 9. 2.2023 – 10.2.2023 sa vyučujúce odborných predmetov PhDr. Zuzana Džborová, Mgr. Irena Širá a Mgr. Mária Vasilíková zúčastnili Základného kurzu konceptu Bazálnej stimulácie podľa Prof. Dr. Fröhlicha v Mestskej nemocnici v Ostrave. Kurz je svojou tematikou zameraný pre sociálnych, pedagogických a zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa zaoberajú starostlivosťou o človeka s rôznym typom postihnutia.

            Na kurze konceptu bazálnej stimulácie sme mali možnosť dozvedieť sa a prakticky precvičiť stimuláciu vnímania vlastného tela. Naučili sme sa ako klientovi/pacientovi umožniť vnímanie okolitého sveta, ako umožniť nadviazať komunikáciu so svojim okolím,  zvládnuť orientáciu v priestore a čase a ďalšie možnosti. Kurz bol rozsiahly, vyžadoval si veľa sústredenia, aby napokon v precvičovaní zručností nedochádzalo k omylom.

            Tento kurz bol základným modulom, na ktorý nadväzuje nadstavbový kurz bazálnej stimulácie, ktorý je vhodné absolvovať pre rozšírenie poznatkov a skompletizovanie možností starostlivosti o klienta/ pacienta a v neposlednom rade aj k správnej inštrukcii starajúcej sa rodiny či blízkych.

          • Veselé fašiangové masky boli odmenené šiškami

          • Tohoročné fašiangy sme si dnes 13. februára na škole pripomenuli aj vďaka rôznym veselým, romantickým či záhadným prevlekom. V triedach aj na chodbách bolo dnes veselšie ako inokedy. Stretnúť sa mohli princezné s kúzelníkmi, zlatovlásky s traktoristom či folklóristom, tanečnice či starenky s tajnými agentmi. Ani o zaujímavé kúsky zo zvieracej ríše nebola núdza. Nechýbali ani doktori s fonendoskopmi či usmievavé sestričky. Aj preto všetkým, ktorí neváhali, a prijali výzvu Školského parlamentu na dnešný fašiangový deň v maske, ĎAKUJEME. Sladkou odmenou boli pre všetkých nefalšované fašiangové šišky, za ktoré ďakujeme Rodičovskému spoločenstvu pri SZŠ sv. Bazila Veľkého. 

          • Lyžiarsky výcvikový kurz v Ždiari (I. turnus)

          • V týždni 6. - 10. 2. 2023 sa 21 prvákov z I.A triedy a 4 druháčky z II.A triedy zúčastnili I. turnusu lyžiarskeho výcvikového kurzu v Ždiari. Lyžovali v horskom stredisku Ski Centrum Strednica. Vďaka bohatej snehovej nádielke, chladnému ale slnečnými lúčmi obdarenému počasiu, to bola lyžovačka ako z rozprávky. Spokojnosť bola aj s ubytovaním v útulnom penzióne Winter&Summer, kde navyše bol príjemný personál a chutná strava. A to všetko v spoločnosti zodpovedných a starostlivých učiteľov a inštruktorov Mgr. Tančina, Mgr. Tartaľa a usmievavej zdravotníčky PhDr. Šoltésovej.

          • Odovzdávanie skúseností z odborných stáží Erasmus+

          • V pondelok 6. 2. 2023 sa na škole zrealizovala zaujímavá beseda so štvrtákmi, počas ktorej sa účastníčky  krátkodobých vzdelávacích mobilít Erasmusplus zo IV.A a IV.B triedy v Záhrebe a v Brne podelili so svojimi skúsenosťami a zážitkami. Poslucháčmi boli ich spolužiaci a vyučujúce odbornej klinickej praxe.

          • Kto sa skrýva pod maskou?

          • Študentský parlament našej školy sa rozhodol zorganizovať deň, ktorý by bol trocha iný ako ostatné. Aj vďaka maskám, ktoré môžu priniesť kúsok fašiangovej nálady do našich radov. Neváhaj a pridaj sa aj TY!

          • Čas ďakovať aj prosiť

          • Dnes, 31. 1. 2023 sa naplnil čas 1. polroka. Ďakovať za to, čo sa podarilo a prosiť, aby sme zvládli aj ďalší polrok, sme dnes mohli na sv. liturgii v Katedrále sv. Jána Krstiteľa. Prv než sme si v škole prevzali výpisy našich výsledkov, sme sa mohli chvíľu venovať aktivitám venovaným sviatku Troch svätiteľov a Dňu učiteľov z predchádzajúceho dňa. Či už išlo o rozhlasové okienko alebo súťaž (víťazná trieda IV.A), pri ktorej sme sa nezaobišli bez našich každodenných pomocníkov - mobilov. Za organizáciu týchto aktivít ďakujeme PhDr. Ľ. Štefanovej a členom Školského parlamentu. Niekoľko záberov z dnešného dňa si nájdete v školskom fotoalbume.