• Návšteva z Barcelony (Erasmus+)

          • V dňoch 03. - 05. 05. 2023 sme na našej škole hostili milú návštevu zo Španielska. V rámci programu  Erasmus+ nás navštívila Agueda Ribes Marqués, odborná vyučujúca z Institutu Pedraforca v Barcelone. 

            Počas Job shadowingu sa stretla s vedením školy, oboznámila sa s organizáciou výučby na slovenskej zdravotníckej škole, učebnými plánmi a osnovami. Navštívila Fakultnú nemocnicu J.A.Reimana, zúčastnila sa praktického vyučovania na urologickom oddelení, počas ktorého mali naši žiaci možnosť overiť si svoju znalosť anglického jazyka v aktívnej komunikácii. Zažila výučbu v škole na hodinách prvej pomoci, ošetrovateľskych techník  a anglického jazyka. Vo voľnom čase spoznávala pamiatky a históriu Prešova, navštívila sídlo zriaďovateľa školy, mesto Bardejov,  Bardejovské Kúpele a Košice. 

            Spoločná rozlúčka sa niesla v prísľúbe vzájomnej spolupráce v budúcnosti. 

             

          • Cvičenie na ochranu života a zdravia

          • Dnes, 4. mája 2023, sa žiaci 1. a 2. ročníka zúčastnili Cvičenia na ochranu života a zdravia človeka v areáli pod Kalváriou v Prešove. V tejto oblasti sa nachádza aj kryt civilnej ochrany, ktorý si mali žiaci možnosť pod odborným dozorom pozrieť. 

          • Oblečme sa do farieb

          • Aký by bol svet bez farieb? Smutný, jednotvárny, pochmúrny.

            V apríli sa príroda začína obliekať do najpestrejších šiat. No nielen ona. Aj my, študenti SZŠ sv. Bazila Veľkého chceme, aby sa posledný týždeň v apríli niesol v znamení farieb. Každý deň vo „Farebnom týždni“ sa oblečme do inej farby.

            V pondelok nech sa rozsvietia chodby červenou farbou ako znamenie lásky a zdravého srdca.

            V utorok si oblečme žltú farbu, znamenie žiarivého, hrejivého slnka, ktorá nás oživí a aktivizuje.

            Streda bude zelená, cíťme  sa ako v prírode.

            Štvrtok nech sa nesie v znamení bielej farby, ktorá odráža našu čistú dušu.

            Piatok venujme farbe modrej ako farbe pokoja, harmónie, pohody a prichádzajúceho odpočinku.

          • Príď a daruj krv aj TY!

          • Z celkovo 49 zapísaných dobrovoľných darcov krvi darovalo krv pri mobilnom odbere krvi na škole 29 darcov - žiakov denného a večerného štúdia a zamestnanocv našej školy. Za ich humánny čin im ĎAKUJEME.

          • Výstava "Cesta môjho zotavenia"

          • Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove a občianske združenie Otvorme dvere, otvorme srdcia pripravili  výnimočnú putovnú výstavu Cesta môjho zotavenia. Výstava bola prístupná pre verejnosť v Detskej knižnici Slniečko na Hlavnej ulici v Prešove. V rámci hodín Psychológia, pedagogika a profesijná komunikácia sa výstavy zúčastnili žiaci IV.A (12. 4. 2023) a IV. B (13. 4. 2023) so svojimi vyučujúcimi. Vďaka tejto interaktívnej výstave im bola vo forme obrazov a listov sprostredkovaná cesta uzdravenia ľudí, ktorí trpia duševnými problémami.

          • Svetový deň zdravia 2023

          • Svetový deň zdravia je každoročne 7. apríla významnou oslavou zdravia, ktorá nám pripomína, že zdravie nie je samozrejmosť a je potrebné podieľať sa na jeho ochrane a udržiavaní. Už v roku 1948 sa krajiny sveta spojili a založili Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), aby podporovala zdravie všade na svete a najmä bez rozdielov pre všetkých. 

            V tomto roku oslávime 75. výročie vzniku WHO a zároveň 30. výročie vzniku poradní zdravia na Slovensku, ktoré začali postupne vznikať od roku 1993. Pri tejto príležitosti Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) a regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) pripravili pre širokú verejnosť Týždeň otvorených dverí poradní zdravia 2023

            Poradne zdravia budú okrem odborných prednášok a diskusií pri tejto príležitosti poskytovať analýzu zloženia tela (telesný a viscerálny tuk, stav kostrového svalstva, bazálny metabolizmus), a analýzu krvných lipidov (LDL, HDL a celkový cholesterol, triglyceridy).

            Najväčším benefitom pre návštevníkov však bude možnosť analýzy rizika rozvoja chronických ochorení, a v nadväznosti na výsledky a plánovanú dostupnosť v regióne ponuka odborného výživového a pohybového poradenstva.

          • Triedne rodičovské združenie

          • V piatok 21. apríla 2023 sa uskutočnia triedne rodičovské združenia rodičov žiakov denného štúdia so začiatkom o 15:00.

            Rodičia žiakov, ktorí sú ubytovaní na školskom internáte pri SZŠ sv. Bazila Veľkého, majú možnosť konzultácií s vychovávateľkami od 14:00.

          • Pekný úspech našich žiakov na Biblickej olympiáde

          • V utorok 28. marca 2023 sa na ZŠ Lesníckej v Prešove konalo protopresbyterské kolo Biblickej olympiády v kategórii SŠ. Usporiadateľom bolo Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov a Diecézny úrad Prešovskej archieparchie. Súťažné družstvo našich žiakov v zložení M. Kasiňáková (II.A), S. Simková (II.A) a S. Závacká (II.B) získalo veľmi pekné a zaslúžené 2. miesto. Náročnosť súťažných úloh a zadaní bola vysoká, a tak o to viac teší úspech našich dievčat. Za prípravu na túto súťaž ako aj bojovný výkon na mieste im všetci ĎAKUJEME a k zaslúženému úspechu BLAHOŽELÁME!

          • Naše učiteľky navštívili chorvátsky Záhreb (ERASMUS+/Mobilita zamestnancov)

          • V dňoch 20. - 24.3.2023 absolvovali naše učiteľky - kolegyne PhDr. Bibiána Ištoňová a Mgr. Jana Roháľová v rámci programu ERASMUS+/Mobilita zamestnancov/ aktivitu "job schadowing" /pozorovanie kolegov pri práci/. Počas stáže sa mali možnosť oboznámiť s tunajšou zdravotníckou školou - SKOLA za MEDICINSKE SESTRE, MLINARSKA 34, ZAHREB - Chorvátsko. Okrem toho navštívili viaceré pracoviská v KBC Rebro Záhreb /Klinicki bolnica Zahreb/ a spolu so žiakmi a ich odbornými vyučujúcimi absolvovali odbornú prax s aktivitou "pozorovanie pri práci" v KBC Dúbrava - Záhreb, kde sa pred nedávnom aj 4 žiačky našej školy zúčastnili odbornej praxe v rámci programu ERASMUS+. Za organizáciu tohto programu s cieľom získať nové poznatky a skúsenosti a zároveň vytvoriť priateľskú atmosféru pre ďalšiu spoluprácu ďakujeme aj vedeniu našej školy a p.učiteľke PhDr. Kristíne Vageľovej, koordinátorke Erasmu+ na našej škole.

          • Pomôžme deťom v Angole

          • Zapojiť sa do dobrovoľnej zbierky budeme mať možnosť aj u nás na škole v týždni 27. - 31. 3. 2023. Za každý príspevok všetkým darcom ĎAKUJEME.

          • Život je dar

          • Sviatok Deň počatého dieťaťa si dnes 24. marca 2023 na našej škole chceme pripomenúť zhliadnutím filmu Bella a prednáškou spojenou s besedou, ktorá sa uskutoční po ročníkoch s hosťami, ktorí k nám zavítajú a podelia sa o svoje názory a skúsenosti. Nech aj vďaka tomu, čo sa dnes dozvieme, si ľudský život vážime od jeho počatia po prirodzenú smrť.

          • Sviatok kníh

          • „Dobré knihy sa nevzdávajú všetkých svojich tajomstiev naraz.“ Stephen King

            Pripomenúť si sviatok kníh, ktorý pripadá na tretí mesiac v roku, čiže na marec 2023 sme sa rozhodli na našej škole Burzou kníh, ktorú pre všetkých žiakov a zamestnancov školy pripravila Mgr. E. Kokolíková. Ponuka kníh, ktoré budú vystavené v priestoroch vestibulu školy v dňoch 22. - 24. marca 2023 pre každého milovníka kníh, je naozaj pestrá. Beletria, odborné knihy, ba aj knihy v cudzích jazykoch čakajú na toho, kto si ich bude chcieť s láskou zobrať a stráviť pri nich zmysluplne čas. Čas, ktorý určite nebude stratený. Všetkým budúcim majiteľom kníh prajeme pekný čitateľský zážitok:)