• Posviacka zrekonštruovanej školskej kaplnky

          • V prvý deň šk. roka 2023/2024 sa po slávnostnom otvorení šk. roka v Katedrále sv. Jána Krstiteľa konala v našej školskej kaplnke jej posviacka. Naša školská kaplnka nachádzajúca sa v suterénnych priestoroch školy prešla v minulom šk. roku väčšou stavebnou úpravou a práve 4. september 2023 bol dňom jej slávnostného posvätenia vladykom Petrom Rusnákom. Mala by sa stať "srdcom" školy. Miestom, kde každý môže načerpať duchovnú silu, oddýchnuť si, zrelaxovať a vrátiť sa s pokojom v duši do kolotoča každodenných povinností.

          • Slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024

          • Dňa 4. septembra 2023 sme účasťou na sv. liturgii v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove slávnostne otvorili nový šk. rok 2023/2024. Hlavný celebrant vladyka Peter Rusnák nás vyzval, aby sme boli sebavedomými a kritickými kresťanmi dnešnej doby.  Chceme sa nechať viesť jeho výzvou a aj v tomto šk. roku urobiť ďalší krok na ceste k Bohu.

          • Pridajme sa aj my k zbierke školských pomôcok

          • Organizátorom zbierky je Slovenská katolícka charita. Prebieha v dňoch 1. - 15. 9. 2023 aj na našej škole. 

            Začína sa nový školský rok. Spája sa s ním aj nákup nových pomôcok do školy. Nie všetky rodiny sú však na tom finančne tak dobre, aby mohli svojim deťom zabezpečiť základné učebné pomôcky. Pomôcť môže každý z nás. Ja aj ty. Stačí na zberné miesta Prešovskej gréckokatolíckej charity alebo do vestibulu našej školy doniesť písacie potreby, rysovacie potreby, výtvarné pomôcky, školské tašky, obaly prípadne elektroniku. Bližšie informácie o tejto charitatívnej zbierke sa dozviete TU

            Za každú darovanú pomôcku každému darcovi vopred Ď A K U J E M E.

          • Duchovná púť učiteľov a zamestnancov školy do Poľska

          • Pred začiatkom nového školského roka 2023/2024 sa naši učitelia a zamestnanci vybrali načerpať duchovné sily a vyprosiť si hojnosť milostí pre seba a celú školu na pútnické miesta v Poľsku - Zebrzydowská Kalvária (poľský Jeruzalem), Krakov, Čenstochová a Wadowice.

          • Zdieľanie výsledkov mobilít zamestnancov (Erasmus+).

          • 29. júna, na sviatok sv. Petra a Pavla, sa po sv. liturgii zamestnanci školy stretli na disemačnej aktivite pod názvom "Na stretnutí s Erasmom". 

            Cieľom bolo oboznámiť zamestnancov školy so skúsenosťami a poznatkami získanými počas mobilít zamestnancov v rámci Výzvy 2022. Prezentácie boli venované aktivitám Job shadowingu na Škole za medicinske sestre Mlinarska v Záhrebe a v Úrazovej nemocnici v Brne a Kurzom Bazálnej stimulácie v Ostrave a Letnej akadémii - kurzu školského marketingu v Prušankach v Juhočeskom kraji.

            Účastníčky mobilít sa podelili s množstvom zaujímavostí, postrehov, názornými ukážkami, ale aj vtipnými momentami zo stáží. Koordinátorka pre Erasmus+ informovala o dosiahnutých cieľoch a výsledkoch Výzvy 2022 a predstavila plány pre Výzvu 2023. Veľké poďakovanie patrí prezentujúcim za pútavý obsah a všetkým zúčastneným za aktívnu účasť. 

          • Prezentovanie pobytu na odbornej stáži z FN v Motole v Prahe (Erasmus+)

          • Po ukončení súvislej odbornej praxe sa žiaci 3. ročníka stretli dňa 27. júna 2023, aby sa zúčastnili prezentovania svojich spolužiakov, ktoré sa týkalo odbornej stáže v Motole v Prahe. Navzájom sa tak obohatili o cenné poznatky a získané skúsenosti. Za zaujímavé prezentácie ďakujeme všetkým účastníkom pobytu vo FN Motol v Prahe z tried III.A a III.B.

          • Naše dievčatá z II.A nás reprezentovali na súťažiach v prvej pomoci

          • Tento školský rok sa v mesiaci apríl a jún konali viaceré súťaže v prvej pomoci. Našu školu reprezentovalo družstvo žiačok z II.A v zložení: Petra Slezáková, Daniela Šebešová, Klaudia Šurinová a Adela Tarbajová. Pripravovali sa pod vedením svojej vyučujúcej Prvej pomoci PhDr. Renáty Dankovej.

            O aké súťaže išlo? Prvou bolo Regionálne kolo súťaže žiakov stredných zdravotníckych škôl v poskytovaní prvej pomoci. Konalo sa 21. apríla 2023 na pôde SZŠ v Michalovciach. Zúčastnilo sa ho 8 družstiev z Košického a Prešovského samosprávneho kraja. 

            16. júna 2023 sa konala športovo-vedomostná súťaž v poskytovaní prvej pomoci "Zdravotník v akcii". Organizátorom bola SZŠ ul. Sládkovičova v Prešove. Súťažilo 23 tímov z celého Slovenska.

            Poslednou súťažnou akciou bol 27. ročník medzinárodnej súťaže prvej pomoci v Mladé Bříšti pri Jihlave v Českej republike (21. - 22. jún 2023), ktorej hlavným cieľom bolo poskytnúť prvnú pomoc v prírode s využitím improvizovaných pomôcok. Táto súťaž sa konala vďaka projektu Erasmus+. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prvý deň išlo o súťaž zmiešaných družstiev, ktorých členmi boli súťažiaci z rôznych škôl. Súťaž mala preveriť schopnosť spolupráce náhodných ľudí pri poskytovaní prvej pomoci. Druhý deň prebehla súťaž zúčastnených škôl. Z 30 súťažných družstiev žiačky našej školy obsadili krásne 6. miesto. Našim súťažiacim srdečne BLAHOŽELÁME!

            Našim dievčatám ako aj pani učiteľke PhDr. Dankovej za náročnú prípravu a úspešnú reprezentáciu školy na všetkých tohoročných súťažiach v prvej pomoci veľmi pekne ĎAKUJEME!

             

             

          • Naši tretiaci ukončili pobyt na odbornej stáži v Prahe (Erasmus+)

          • Naše žiačky z III.A triedy Kristína Jenčíková, Jana Kromková, Klára Pastirčáková, Radoslava Šebešová a z III.B triedy Sofia Andreánska, Diana Aronová, Miroslava Duchová a Daniela Kánová sa dnes, v utorok 13. júna 2023,  vracajú domov na Slovensko z 2 - týždňovej odbornej staže z FN v Motole v Prahe v rámci projektu Erasmus+. Získali veľa nových vedomostí a skúsenosti, pracovali na odd. I. chirurgickej kliniky 2. LF UK, na III. chirurgickej klinike 1. LF UK, internej klinike - metabolickej jednotke 2. LF UK a na neurochirurgickom odd. 2. LF UK. Vo svojom voľnom čase navstivili veľa zaujímavých miest so sprevádzajúcou p. učiteľkou Mgr. Jarmilou Jurašekovou.

          • Časopis BAZILOVKA bol ocenený bronzovým pásmom

          • Centrum regionálnych dokumentov Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove privítalo 8. júna 2023 redakčné tímy školských časopisov z celého Prešovského kraja na vyhodnotení IX. ročníka Súťaže stredoškolských časopisov, medzi ktorými nechýbal ani redakčný tím nášho školského časopisu Bazilovka.

            Po zhodnotení časopisu odbornou porotou bola naša Bazilovka odmenená bronzovým pásmom. Ocenenie za redakciu prevzali Kiara Mihályiová a Karin Zubková z II. B.  Celému redakčnému tímu a prispievateľom ďakujeme za odvedenú prácu a prajeme veľa tvorivých nápadov do vydávania ďalších čísel.

          • Maturitný týždeň inak

          • Kým sa naši maturanti "potili" pri zelenom maturitnom stole, aby nakoniec všetci úspešne mohli prevziať maturitné vysvedčenie a začať ďalšiu etapu svojho života, prváci a druháci mali týždeň od 29. mája do 2. júna 2023 iný ako ostatné. Prváci navštívili oddelenie otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku a oddelenie operačných sál a centrálnej sterilizácie. Na Deň detí dostali darček v podobe filmového predstavenia Strážcovia galaxie 3. Druháci mali možnosť absolvovať dve odborné exkurzie: do liečebného domu v Bardejovských Kúpeľov a na základňu Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby v Košiciach. Obidva ročníky sa spoločne zúčastnili na workshopoch o Zdravej výžive a Svete médií. Všetkým učiteľom, ktorí sa podieľali na organizačnom zabezpečení jednotlivých akcií alebo zabezpečovali pedagogický dozor ďakujeme a veríme, že každá z akcií bola obohatením pre každého účastníka.

          • Tretiaci na KOŽAZ-e

          • Žiaci tretieho ročníka absolvovali v dňoch 22. - 26. mája 2023 Kurz ochrany života a zdravia vo Vysokých Tatrách. Ako to prebiehalo? Svoju kondíciu si preverili pri túre na Zelené pleso a Zamkovského chatu.  Nové informácie získali počas exkurzie v Ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch  a počas besedy s pracovníkom Horskej záchrannej služby. Prehliadka hradu Stará Ľubovňa im odhalila jeho dávnu minulosť a skryté tajomstvá. S Božou pomocou to zvládli spolu aj so svojimi učiteľmi - vedúcim Kožazu Mgr. Tartaľom, pedagogickým dozorom PhDr. Štefanovou a Mgr. Fertaľom a zdravotníčkou PhDr. Mikolajovou. Všetci si odniesli krásne zážitky a spomienky na spoločne strávené chvíle v krásnom horskom prostredí.

          • Naši tretiaci odchádzajú na odbornú stáž do Prahy (Erasmus+)

          • Túto nedeľu 28.05.2023 osem žiakov tretieho ročníka odchádza na 15 dňovú krátkodobú mobilitu do FN v Motole v Prahe, ktorá sa realizuje prostredníctvom Výzvy 2022 Erasmus+. Mobilita sa uskutoční v dňoch 29.05.2023 – 12.06.2023 ako odborná stáž našich žiakov. Sprevádzajúcou učiteľkou je Mgr. Jarmila Jurašeková. Našim tretiakom a pani učiteľke Mgr. Jurašekovej želáme šťastnú cestu, úspešný a obohacujúci pobyt.

          • Prváci v prešovskom planetáriu

          • Dňa 22. 5. 2023 žiaci 1. ročníka v rámci vyučovacieho predmetu fyzika navštívili Hvezdáreň a planetárium v Prešove. Mali možnosť vypočuť si zaujímavú prednášku o slnečnej sústave a absolvovali audio-vizuálny program Hviezdy nášho neba.

          • Čo vieš o školskom parlamente?

          • Žiaci z rôznych stredných škôl, ktorí sú členmi Stredoškolského parlamentu Prešovského samosprávneho kraja si pripravili projekt pre žiakov 1. - 3. ročníka, ktorý mal zvýšiť povedomie o školskom parlamente, jeho fungovaní, právach a povinnostiach... Našu školu v tíme, ktorý prezentoval prácu školského parlamentu, zastupovala Vierka Kavalecová z III.A. Na našej škole sa tento projekt odprezentoval v utorok 16. 5. 2023 na prvej vyučovacej hodine pre žiakov 1. a 2. ročníka (triedy I.A a II.A). Dúfame, že sa žiakom prezentácia páčila, a že sa dozvedeli nové informácie, ktoré im pomôžu k ďalšej aktivite na škole.