• Duchovné cvičenia našich prvákov a druhákov

          • Žiaci I. a II. ročníka našej školy si v apríli 2024 obnovili ducha na duchovných cvičeniach v stropkovskom kláštore o. redemptoristov. Spolu s o. Antonom Verbovským sa žiaci zamýšľali nad témami: Kto som? Kto je pre mňa Boh? Rozjímali nad Božou láskou, pokáním a modlitbou. Deň začínali rannou modlitbou, chválili Boha na sv. liturgii a zotrvávali na modlitbe sv. ruženca. Mali priestor pristúpiť k sviatosti zmierenia. Prvý večer sa niesol sledovaním filmu s myšlienkou. Druhý adoráciou Boha. V čase osobného voľna premýšľali nad počutými témami, viedli rozhovory, budovali vzťahy. O telo sa starali pani kuchárky, ktoré fantasticky varili. Dôkazom boli prázdne taniere. Ďakujeme o. Antonovi Verbovskému, že nám poslúžil.

          • Pripomeňme si sviatok Zeme

          • Farebný týždeň na podporu ochrany našej Zeme bude na našej škole v dňoch

            22. - 26. apríla 2024.

            PRIDAJ sa aj TY!

            Školský parlament pri SZŠ sv. Bazila Veľkého pri príležitosti Svetového dňa Zeme, ktorý si pripomíname 22. apríla, pripravil aktivitu pre všetkých žiakov a učiteľov našej školy - Týždeň pre Zem. Solidárni s problematikou ochrany našej Zeme môžeme byť jednoducho tak, že prídeme v daný deň týždňa oblečení v aktuálnej farbe. Je na každom z nás, či urobí toto jednoduché gesto a ukáže tak, že mu nie je ľahostajná ani prítomnosť ani budúcnosť našej krásnej planéty.

            Ďalšou aktivitou Týždňa pre Zem bolo "malé upratovanie" v priestoroch školy. Žiaci II.A, II.B, III.A a III.B skrášlili priestory školy - umyli lavičky a kreslá na chodbách a pomohli kvetom, aby mohli lepšie dýchať, a to tak, že umyli ich listy. Cieľom akcie bolo pochopiť, že nemáme byť ľahostajní k svojmu okoliu, ale máme aktívne priložiť ruku k dielu, aby bolo krajšie a lepšie pre život nás všetkých. Všetkým žiakom, ktorí sa chopili vedier a handier, za ich aktívny prístup ĎAKUJEME.

          • POZVÁNKA na rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na rodičovské združenie, ktoré sa bude konať v triedach denného štúdia v piatok 26. apríla 2024 o 15:00. Tešíme sa na stretnutie s Vami!

          • Naše tretiačky na Celoslovenskej konferencii SZŠ

          • Ďakujeme našim dievčatám z III.B Veronike Macejovej a Karin Zubkovej pod vedením vyučujúciej PhDr. Bibiány Ištoňovej za aktívnu účasť dňa 11. 4. 2024 na Celoslovenskej konferencii SZŠ v Banskej Bystrici pre študijný odbor prakticka sestra. Veríme, že dievčatá získali nové skúsenosti, nové poznatky a obohatili si tak svoje vedomosti.

          • Naše dievčatá na finále okresného kola v basketbale žiačok SŠ

          • Dňa 10. 4. 2024 sa konalo finále okresného kola v basketbale žiačok SŠ. Reprezentovalo nás družstvo v zložení: A. Borsuková (II.A), L. Imrichová (IV.B), A. Knapová (I.B), J. Kromková (IV.A), D. Lindnerová (III.A), L. Molková (IV.A), B. Pavlinská (III.B), L. Senderáková (III.A) a S. Zavacká (III.B). Za plné nasadenie počas prípravy aj zápasov, za bojovný výkon a umiestnenie na 4. mieste našim dievčatám ĎAKUJEME.

          • Riaditeľské voľno

          • OZNAM

            Riaditeľka SZŠ sv. Bazila Veľkého v zmysle paragrafu 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje žiakom školy dňa 27. marca 2024 (streda) riaditeľské voľno.

            PhDr. Kristína Vageľová, riaditeľka školy

          • Symbolika bielej stužky

          • Na deň 25. marca pripadá slávnosť Zvestovania Pána. Tento dátum je presne deväť mesiacov pred Vianocami, teda pred Narodením Ježiša. Pripomíname si udalosť, keď k Panne Márii prišiel anjel, ktorý jej oznámil, že sa stane matkou dávno očakávaného Vykupiteľa, Mesiáša. 

            Zároveň si v dnešný deň pripomíname Deň počatého dieťaťa. Je to celoslovenská kampaň, ktorá sa organizuje v Deň zápasu za ľudské práva na Slovensku. Kampaň organizuje Fórum života spolu s dobrovoľníkmi. Bioetika ako základ kritického myslenia pre ochranu života je tohtoročnou témou kampane Fóra života, cez ktorú chceme upriamiť pozornosť na zázrak života a pozrieť sa na vznik malého človeka z hľadiska medicíny a bioetiky. Symbolickou podporou detí, ktoré ešte nevidíme, ale už žijú v tele matky, je biela stužka.

          • Blahoželáme našim bronzovým florbalistkám

          • Bronzové družstvo našich dievčat na okresnom kole vo florbale žiačok SŠ: prváčky N. Molčanová (I.A), S. Lukáčová (I.B); druháčka  A. Borsuková (II.A); tretiačky S. Bosáková, M. Kasiňáková, J. Krempaská, L. Senderáková (III.A), S. Závacká (III.B) a štvrtáčka L. Imrichová (IV.B). 

            K peknému umiestneniu a vzornej reprezentácii školy

            B L A H O Ž E L Á M E !

          • Bedminton je fajn - hrajú ho chlapci aj dievčatá

          • 20. 3. 2024 našu školu reprezentovali na okresnom kole v bedmintone, ktoré sa konalo na SŠ Ľ. Podjavorinskej v Prešove, žiaci Jozef Maretta a Emanuel Kopnický z I.A, ktorým sa aj napriek ich bojovnemu výkonu a nasadeniu nepodarilo postúpiť zo skupiny. Chlapci si však z turnaja odnášajú cenné skúsenosti, a my im ďakujeme za reprezentáciu školy v tomto športe.

            Súťažili aj naše dievčatá z I. B Alexandra Knapová a Karina Prihodová. Dňa 22. 3. 2024 nás vzorne reprezentovali a zaslúžene obsadili veľmi pekné 3. miesto. BLAHOŽELÁME a veríme, že v budúcnosti pridajú ďalšie úspešné vystúpenia v tomto naoko jednoduchom, ale fyzicky a takticky náročnom športe.

          • Šanca pomôcť rodinám, ktoré to potrebujú

          • Naši žiaci z III.A  ako dobrovoľníci dnes nazbierali v uliciach Prešova počas zbierky Hodina deťom 449,69€. Týmto našim dobrovoľníkom za ich snahu, výsledkom ktorej je vyzbieraná krásna suma, veľmi pekne ĎAKUJEME. Rovnako ako aj všetkým vám, ktorí ste prispeli na dobrú vec.

          • Postúpili sme do finále basketbalového turnaja

          • Dnes 19. 3. 2024 sa naše žiacky Alexandra Knapová I.B, Sandra Belišová II.B, Alica Borsuková II.A, Sofia Bosáková III.B, Lea Imrichová IV.B, Miroslava Kasiňáková III.B, Laura Senderáková III.B a Sofia Závacká III.B zúčastnili okresného kola v basketbale, kde sa im po úžasnom bojovnom športovom výkone podarilo postúpiť do finále okresného kola. Dievčatám držíme prsty v nasledujúcich zápasoch a ďakujeme za reprezentáciu školy. Bazil do toho!

          • Misijná zbierka Tehlička 2024

          • Pozývame Vás zapojiť sa do 19. ročníka zbierky Tehlička, ktorá bude venovaná Južnému Sudánu. Motto tohtoročnej zbierky je „Dostaňme školu pod strechu“. Tohtoročná zbierka Tehlička prináša možnosť aktívne pomáhať a zlepšiť podmienky na vzdelávanie viac ako tisícke detí a mladých v Edukačnom centre sv. Bakhity na misii v Tonj, ktoré spravujú sestry saleziánky.

            Vo vestibule našej školy budeme mať možnosť prispieť na účel tejto zbierky v čase od 18. marca do 26. marca 2024. Všetkým dobrovoľným darcom vopred ĎAKUJEME.

            Na našej škole sa na účel zbierky vyzbieralo 120€.