• Slávnostné ukončenie školského roka

          • Za školský rok 2023/2024 sme ďakovali na sv. liturgii v Katedrále sv. Jána Krstiteľa. Odnášame si z nej myšlienku vladyku Jonáša o tom, že každý z nás je vzácnou perlou v Božích očiach. Nech s týmto vedomím odchádzame na letné prázdniny, počas ktorých máme možnosť načerpať novú energiu, nové zážitky a oddýchnuť si na tele aj na duši.

          • Študuj doma, Slovensko ťa odmení

          • Informácia pre uchádzačov o vysokoškolské štúdium:

            Tohoroční maturanti majú možnosť získať štipendium v hodnote minimálne 9000€. Podanie žiadosti je veľmi rýchle a jednoduché.

            • Podávanie žiadostí o štipendium je možné do 1. júla 2024. Štipendium môže získať žiak, ktorý ukončil strednú školu maturitnou skúškou v roku 2024. Podať žiadosť o štipendium je možné, aj ak žiak ešte nie je aktuálne zapísaný na štúdium na vysokej škole, ale rozhoduje sa o svojom preferovanom štúdiu. Podmienkou pre následné udelenie štipendia je však zápis na dennú formu štúdia na vysokej škole so sídlom v SR na bakalárske alebo spojené bakalárske a magisterské štúdium v akademickom roku 2024/2025. O štipendium je možné sa uchádzať v jednej z dvoch kategórií :

                         - talenty spomedzi slovenských maturantov (750 miest),

                         - študenti zo sociálne znevýhodneného prostredia (420 miest)

            • Novinkou tohto ročníka je výber 400 najlepších úspešných uchádzačov spomedzi oboch kategórií, ktorí sa zapíšu na študijný program pripravujúci na nedostatkové povolanie. Celková výška štipendia v tomto prípade predstavuje 16 500 eur na tri roky.

            Viac informácií o štipendijnej schéme nájdu uchádzači na webovej stránke: https://stipendia.portalvs.sk/.

             

          • Úspech na súťaži Cesty za poznaním minulosti 2024

          • V tomto roku sa konal 16. ročník celoslovenskej literárnej a výtvarnej súťaže Cesty za poznaním minulosti 2024 pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania a 79. výročia ukončenia 2. svetovej vojny. V literárnej súťaži bolo hodnotených 214 prác  a vo výtvarnej súťaži 468 prác.

            Do tejto súťaže sa zapojili aj naši žiaci:  výtvarná súťaž - Viktória Kemcová (I. A), Nikola Kilíková (I. A), Sofia Aronová (I. A), literárna súťaž - Nikola Kilíková (I. A), Šimon Šarocký (I. A), Timotej Novický (II. A) a Riana Hrabčáková (II. B).

            Dňa 24. 06. 2024 sa konalo v Múzeu SNP slávnostné vyhodnotenie súťaže, kde si Riana Hrabčáková z II.B prevzala ocenenie za krásne 3. miesto  za prácu Čo by nám povedali ľudia, ktorí padli v 2. svetovej vojne.

            Blahoželáme.

          • Naši druháci ako úspešní "záchranári"

          • Tento školský rok sa v mesiaci apríl a jún konali viaceré súťaže v prvej pomoci. Našu školu reprezentovalo družstvo žiakov z  II.A  v zložení: Alica Borsuková, Tatiana Tarasovičová, Erika Šinglárová a Šimon Válek. Pripravovali sa pod vedením svojej vyučujúcej Prvej pomoci Mgr. Ireny Šírej.

            O aké súťaže išlo? Prvou bolo Regionálne kolo súťaže žiakov stredných zdravotníckych škôl v poskytovaní prvej pomoci pre východoslovenský región. Súťaž prebiehala pod záštitou Asociácie stredných zdravotníckych škôl Slovenskej republiky.

            Súťaž v poskytovaní prvej pomoci je odborná súťaž pre študentov 2. a 3.ročníka denného maturitného štúdia stredných zdravotníckych škôl (okrem odboru zdravotnícky záchranár). Do súťaže sa prihlásilo deväť škôl z košického a prešovského kraja. Súťaž sa konala 26. apríla 2024 na pôde SZŠ sv. Alžbety v Košiciach.

            Stredné zdravotnícke školy z rôznych častí Slovenska sa stretli znova vo vedomostno-športovej súťaži.  V areáli Strednej zdravotníckej školy, Sládkovičova 36 v Prešove sa dňa 7. júna 2024 konal už 16. ročník súťaže "Zdravotník v akcii", ktorá sa zameriava na preverovanie vedomostí a zručností študentov z oblasti poskytovania prvej pomoci. Zúčastnilo sa jej 21 stredných zdravotníckych škôl z celého Slovenska. Súťažiaci si zmerali sily v rôznych disciplínach, ako napríklad záchrana utopeného človeka s kardiostimulátorom, kardiopulmonálna resuscitácia, ošetrenie úrazov, prvá pomoc pri autonehode, infarkte myokardu, prehriatí, masívnom krvácaní či anafylaktickom šoku. Nechýbali ani športové úlohy a vedomostný test z prvej pomoci.

            Poslednou súťažnou akciou bol 28. ročník medzinárodnej súťaže Prvej pomoci v Mladé Bříšti pri Jihlave v Českej republike (19. – 20. jún 2024), ktorej hlavným cieľom bolo poskytnúť prvú pomoc v prírode s využitím improvizovaných pomôcok. Táto súťaž sa konala vďaka projektu Erasmus+.  Z 28 súťažných družstiev žiaci našej školy obsadili krásne 6. miesto. Našim súťažiacim srdečne BLAHOŽELÁME!

            Našim šikovným druhákom ako aj pani učiteľke Mgr. Irene Šírej za náročnú prípravu a úspešnú reprezentáciu školy na všetkých tohoročných súťažiach v Prvej pomoci veľmi pekne ĎAKUJEME!

             

          • Riaditeľské voľno pre žiakov školy

          • OZNAM

            Riaditeľka SZŠ sv. Bazila Veľkého v zmysle paragrafu 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje žiakom školy dňa 24. júna 2024 (pondelok) riaditeľské voľno. 

            PhDr. Kristína Vageľová, riaditeľka školy

          • Hľadanie vesmírnych odpovedí

          • Kto hľadá, nájde. Aj odpovede na mnohé otázky týkajúce sa fungovania nášho vesmíru. Nájsť mnohé odpovede sa podarilo aj našim prvákom, ktorí 17. júna 2024 navštívili Hvezdáreň a planetárium v Prešove v rámci vyučovania fyziky. Odpovede a možno aj nové otázky im poskytol vzdelávací audiovizuálny program v prednáškovej sále Slnečná sústava a vzdelávací audiovizuálny program v planetáriu Obloha nad nami. To, čo ostalo skryté či zahalené rúškom tajomstva, môžu spoznávať a odkrývať pri ďalšom štúdiu či samoštúdiu.

          • Príbehy ŽIVÝCH KNÍH

          • Dňa 17. 6. 2024 mali žiaci II.A triedy možnosť zúčastniť sa facilitovaného workshopu a diskusie so Živými knihami. Ide o interaktívny workshop, ktorého cieľom je odstraňovanie predsudkov a práca s vlastnými stereotypmi.

            Stretnutie trvajúce 2 vyučovacie hodiny pozostávalo z nasledujúcich častí:

            • anynomné meranie postojov

            • aktivita zameraná identifikáciu existujúcu nerovnosť príležitostí v spoločnosti

            • príbehy Živých kníh

            • spoločná diskusia

            Keďže aktivita je organizovaná Karpatskou nadáciou v rámci Programu rozvoja rómskych komunít, Živými knihami boli ľudia rómskeho etnika, ktorí aj vďaka pomoci majority žijú usporiadaný život a ich príbehy reflektovali  to, čo im pomohlo v živote pri prekonávaní prekážok.

          • Naši druháci "dobýjali" Ľubovniansky hrad

          • V dňoch 14. – 16. 06. 2024 si naši žiaci mali možnosť prvýkrát vyskúšať Slovenskú verziu Pevnosti Boyard na Medzinárodnej súťaži Kľúč od pevnosti Stará Ľubovňa 2024, ktorá sa konala na Ľubovnianskom hrade. Súťažné úlohy boli náročné na fyzickú zdatnosť, psychickú pripravenosť, šikovnosť, odvahu, súhru kolektívu a bystrý um. Rozhodovalo však aj potrebné šťastie, ktoré sme ako nováčik súťaže tentokrát nemali, a to nás stálo lepšie umiestnenie. Žiaci príkladne bojovali a statočne reprezentovali zo všetkých síl našu školu v každej jednej súťažnej úlohe. V konkurencii 13 tímov (z toho  dve družstva z Čiech) sa naše družstvo v zložení A. Borsuková (II.A), K. Artimová (II.A), M. Javorský (II.A) a P. Lukačišin (II.B) umiestnilo na krásnom 9. mieste. Blahoželáme! A už teraz sa tešíme na nasledujúci ročník tejto veľmi zaujímavej športovo – vedomostnej súťaže.

          • Konferencia pre členov školských parlamentov

          • Konferencia Príležitostí 2024 sa konala dnes, 6. júna 2024, v M Aréne Prešov. Zúčastnili sa na nej členovia Školského parlamentu Alica Borsuková a Timotej Novický z II.A, Riana Hrabčáková a Saskia Saxová z II.B. Cieľom konferencie bolo zvýšiť informovanosť žiakov stredných škôl o ich právach a mimoškolských aktivitách zameraných na ich rozvoj a efektívne riadenie svojho času.

          • Job shadowing našich učiteliek v Ústí nad Orlicí

          • V dňoch 03. 06. - 05. 06. 2024 sa naše učiteľky Mgr. Ľudmila Gurská a Mgr. Viola Frankovská zúčastnili aktivity Job shadowing v rámci programu  Erasmus+ . Hostiteľskou organizáciou bola Vyšší odborná škola a střední škola zdravotnická a sociální v Ústí nad Orlicí.

            Navštívili nielen školu, ale aj Orlickoústeckú nemocnicu. Pozorovali kolegov pri práci na hodinách Prvej pomoci, Ošetrovateľských cvičení, Psychológie, Somatológie i Českého jazyka a literatúry. Zúčastnili sa výučby odbornej klinickej praxe, zoznámili sa so špecifikami súvislej odbornej praxe.

            Vzácna ochota hostiteľov sa prejavila nielen v odovzdávaní odborných vedomostí a skúseností z praxe. Umožnili návštevu Domova pre seniorov v Lanškroune, v zariadení ktoré je známe vysokou kvalitou v poskytovaní sociálnych služieb. Návšteva mesta Litomyšl bola spojená s prehliadkou Zámku Litomyšl -Unesco pamiatky.

            Za milé prijatie, ochotu a podporu počas aktivity vyjadrujeme kolegom z partnerskej školy veľké poďakovanie.

             

          • Naši tretiaci odchádzajú na odbornú stáž do Prahy (Erasmus+)

          • Túto nedeľu 2. 6. 2024 desať žiakov tretieho ročníka odchádza na 2 - týždňovú krátkodobú mobilitu do FN v Motole v Prahe, ktorá sa realizuje prostredníctvom projektu Erasmus+. Mobilita sa uskutoční v dňoch 3. 6. - 14. 6. 2024 ako odborná stáž našich žiakov. Sprevádzajúcou učiteľkou je Mgr. Mária Vasilíková. Našim tretiakom a pani učiteľke Mgr. Vasilíkovej želáme šťastnú cestu, úspešný a obohacujúci pobyt v Prahe.

          • Plavecký výcvik našich druhákov

          • V dňoch 27. - 31. 5. 2024 prebiehal plavecký výcvik žiakov 2. ročníka na plaveckom bazéne "Šťuka" pri ZŠ M. Nešpora v Prešove. Vyvrcholení plaveckého kurzu bolo plávanie na 50 metrov ľubovoľným plaveckým spôsobom. 

            Výsledky chlapcov v plávaní na 50 metrov ľubovoľným spôsobom:

            1. miesto - Hric Florián Pavol II.B

            2. miesto - Lukačišin Patrik II.B

            3. miesto - Lukáč Matúš II.B

            Výsledky dievčat v plávaní na 50 metrov ľubovoľným spôsobom:

            1. miesto - Švedová Natália II.B

            2. miesto - Čičvarová Simona II.A

            3. miesto - Šarišská Michaela II. B 

            Žiaci sa počas kurzu mohli zdokonaliť v plaveckých spôsoboch, učili sa štartový skok a plavecké obrátky. Veríme, že účasť na plaveckom výcviku bola pre všetkých zúčastnených prínosom.

          • Vystúpenie PUĽS-u plné farieb a originality

          • Počas ústnych maturitných skúšok sa žiaci 1. a 2. ročníka zúčastnili dňa 29. 5. 2024 na vystúpení ľudovo-umeleckého súboru PUĽS v kine Scala. Bola to takmer hodina kráskych piesní a tancov v podaní úžasných profesionálnych umelcov. Ďakujeme za pekný kultúrny zážitok.

          • Prednáška o očkovaní proti HPV vírusu

          • Dňa 10. 5. 2023 a 20. 5. 2024 sa v priestoroch Strednej zdravotníckej školy v Prešove, žiaci 1. ročníka odbor praktická sestra, zúčastnili odbornej prednášky pod vedením odborných pracovníčok odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove.

            Cieľom tohto projektu bolo  zvýšiť povedomie o dôležitosti  očkovania proti HPV vírusu, ako o jedinom rakovinotvornom víruse, proti ktorému existuje účinná prevencia - očkovanie.

            Očkovanie proti HPV je najúčinnejšie práve v teenegerskom veku, kedy je najvýraznejšia imunitná odpoveď.

            V závere odbornej prednášky prebiehala diskusia, počas ktorej žiaci mali možnosť klásť otázky.