• Riaditeľské voľno

          • OZNAM

            Riaditeľka SZŠ sv. Bazila Veľkého v zmysle paragrafu 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje žiakom školy dňa 29. septembra 2023 (piatok) riaditeľské voľno. Stravníci budú zo stravy v piatok odhlasení.

            PhDr. Kristína Vageľová, riaditeľka školy

          • Vzácna návšteva z Ríma na našej škole

          • Na pôde našej školy sme vo štvrtok 28. 9. 2023 privítali vzácnu návštevu z Ríma, generálnu predstavená rádu sestier baziliánok sestru Marcela Runcan, OSBM so svojou zástupkyňou sestrou Emanujilou Vishka, OSBM. V sprievode provinciálnej predstavenej matky Daniely Štefkovej, OSBM a bývalej aj súčastnej riaditeľky školy si pozreli priestory školy, obnovenú kaplnku, navštívili žiakov počas vyučovacej hodiny a oboznámili sa s životom na škole. Pri rozlúčke vyslovili želanie úspešného a požehnaného školského roka pre všetkých žiakov aj zamestnancov školy.

             

          • Účelové cvičenie na ochranu života a zdravia človeka (pre žiakov 1. a 2. ročníka)

          • Dňa 28. 9. 2023 sa žiaci 1. a 2. ročníka zúčastnili 1. a 2. Účelového cvičenia na ochranu života a zdravia človeka v Country club Borkut (Haniska pri Prešove). Cieľ cvičenia sa podarilo naplniť. Žiaci absolvovali štyri stanovištia, kde získavali nové poznatky v jednotlivych oblastiach: 1. práca s buzolou a základné uzly, 2. civilina ochrana, 3. dopravná výchova a 4. ochrana prírody a životného prostredia. Zároveň sme vďaka pešiemu presunu na miesto konania akcie urobili niečo pre svoje zdravie, a navyše v krásnom takmer letnom počasí.

          • Duchovná obnova žiakov 3. ročníka

          • Dňa 28. septembra 2023 sa uskutočnila duchovná obnova pre žiakov 3. ročníka našej školy. Viedol ju o. Damián Saraka. V prvej časti sa snažil na základe podobenstva o talentoch poukázať na dary, ktoré každý z nás dostáva od Boha. Zároveň je dôležité, aby sme ich dokázali spoznať a využiť pre dobro seba, aj iných. V ďalšej prednáške poukázal na to, že keď chceme zúročiť svoje talenty, musíme vynaložiť aj primeranú námahu, aby sme mohli zažiť i radosť z úspechu. Dôležité pre nás je tiež budovanie vzťahov s inými, predovšetkým s Bohom. Obnovu sme zakončili slávením sv. liturgie.

          • Obzretie sa za odbornou stážou v Prahe (Erasmus+)

          • V dňoch od 11. 9 – 22. 9. 2023 sme sa zúčastnili projektu ERASMUS+ v Nemocnici milosrdných sestier sv. Karla Boromejského v Prahe, kde naše dievčatá pracovali na týchto oddeleniach: na chirurgickom oddelení Natália Žoltáková a Simona Dvorščáková, na internom oddelení B boli Viktoria Genčúrová a Adela Pavlíková, a na oddelení paliatívnej starostlivosti boli Lea Imrichová a Lívia Molková. V nemocnici nás veľmi milo prijali a boli k nám veľmi ústretoví po každej stránke. Vo svojom voľnom čase sme spoznávali krásu hlavného mesta Prahy. Verím, že dievčatá si z tejto stáže odniesli veľa pekných zážitkov a skúseností do ďalšieho života.

            zhodnotenie pobytu sr. Melániou Legnavskou (sprevádzajúca učiteľka)

          • Koľkými jazykmi hovoríš?

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov nás v pondelok 25. septembra 2023 na škole navštívil literát zo Slovenskej akadémie vied Mgr. Ján Živčák, PhD. Pomocou prezentácie a vlastnej prednášky vo francúzskom a anglickom jazyku nám predstavil Francúzsko ako krásnu, rozmanitú a kultúrnu krajinu plnú zaujimavostí v prírodnej, historickej aj literárnej oblasti. Na žiadosť študentov recitoval verše z Piesne o Wiliamovi v stredovekej francúžštine, ktorej nerozumejú ani samotní Francúzi. Aj vďaka jeho prítomnosti na škole sme si viac ako inokedy uvedomili krásu a dôležitosť rodného, ale aj každého cudzieho jazyka.

            Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov si na našej škole 26. 9. 2023 učiteľka ruského jazyka Mgr. Eva Kokolíková pripravila rôzne aktivity, vďaka ktorým si žiaci zlepšili komunikačné schopnosti v cudzom jazyku a žiaci 1. ročníka si  precvičili azbuku.

          • Aby nám srdce bilo "ako zvon"

          • Pri príležitosti Dňa srdca sme sa dňa 25. septembra 2023 zapojili do osvety ako predchádzať srdcovo - cievnym ochoreniam.  Chceli sme informovať ľudí o zdravom kóde života - o poznaní 5 základných čísel:

            1) 0 - cigariet,

            2) 120/80 - primeraný TK,

            3) 5 - hladina cholesterolu,

            4) 30 minút pohybu denne.

            Pri dodržiavaní životosprávy a udržiavaní týchto čísel na uvedených hodnotách si vieme chrániť svoje srdce. 

          • Naši štvrtáci odchádzajú na odbornú stáž do španielskej Malagy (Erasmus+)

          • Dnes 24. 9. 2023 odchádza skupina štyroch žiačok 4. ročníka - N. Janičková (IV.A), V. Pejková (IV.A), A. Angušová (IV.B) a V. Hudáková (IV.B) na 2-týždňovú krátkodobú mobilitu v rámci Erasmu+ do rodiska Pabla Picassa, na slnečný juh andalúzskej časti Španielska na pobreží Stredozemného mora. Ide o jedno z najstarších miest Európy založené Feničanmi - krásnu Malagu. Ich pobyt sa bude realizovať v období 25. 9. - 11. 10. 2023. Sprevádzajúcou učiteľkou je Mgr. A. Čverhová. Prajeme im šťastnú cestu, zaujímavý a obohacujúci pobyt, ktorý im umožní získať nielen odborné a ľudské skúsenosti, ale aj jazykové znalosti.

             

             

          • Náš žiak navštívil Národnú radu SR v Bratislave

          • V dňoch 21. - 22. 09. 2023 sa náš žiak Timotej Novický z II.A zúčastnil tlačovej konferencie v Bratislave. Organizovalo ju  Mestské stredoškolské zastupiteľstvo Prešov. Tlačová konferencia sa konala pred Národnou radou SR. Diskutovalo sa o blížiacich parlamentných voľbách do NR SR. Po konferencii sa stretli členovia Mestského stredoškolského zastupiteľstva s predsedom Národnej rady SR pánom Borisom Kollárom, ktorý ich  po rokovaní previedol rokovacou sálou, kanceláriami a priestormi, určenými na dôležité stretnutia a porady. Členovia Metského stredoškolského zastupiteľstva Prešov zažili nezabudnuteľné dni v Bratislave.

          • Simulované parlamentné voľby na našej škole

          • Simulované voľby zastrešuje iniciatíva "Študentské voľby", s ktorou spolupracuje Rada mládeže Prešovského kraja. Naša škola sa zapojí do volieb NR SR 2023 v piatok 22. 9. 2023 od 8.00 h. Organizačne budú voľby na našej škole zabezpečovať členovia Školského parlamentu. Môžu sa ich zúčastniť žiaci, ktorí majú v tento deň vyučovanie v škole.

          • Dnes slávime sviatok Povýšenia sv. Kríža

          • Dnešný sviatok (14. 9. 2023) sme si pripomenuli slávením sv. liturgie v školskej kaplnke. Pripomínať si tajomstvo Ježišovho umučenia a zmŕtvychvstania môžeme vždy pri pohľade na kríž. Kríž zosobňuje Ježišovu obetu a lásku k nám. Nezabúdajme na to ...

          • Deň so sladkou príchuťou

          • Stačí malý kúsok čokolády a deň je hneď krajší. Pri vrátnici vo vstupnom vestibule školy si môže každý zlepšiť náladu vďaka malému kúsku tejto pochúťky. Pôvodne aztécky nápoj nazývaný horká voda do Európy priniesol Krištof Kolumbus. Rošíril sa vďaka španieskym mníchom, ktorí jeho chuť vylepšili medom. 

                                             Sladký deň s čokoládou prajeme všetkým.

          • Naši štvrtáci odchádzajú na odbornú stáž do Prahy (Erasmus+)

          • Túto nedeľu 10. 9. 2023 šesť žiačok štvrtého ročníka odchádza na 2-týždňovú krátkodobú mobilitu do Nemocnice  milosrdných sestier sv. Karola Boromejského v Prahe, ktorá sa realizuje prostredníctvom Erasmus+. Mobilita sa uskutoční v dňoch 11. - 22. 9. 2023 ako odborná stáž našich žiakov. Sprevádzajúcou učiteľkou je Mgr. Mária Legnavská (sr. Melánia). Našim štvrtáčkam zo IV.A triedy S. Dvorščákovej, L. Molkovej, A. Pavlíkovej  a zo IV.B triedy V. Genčúrovej, L. Imrichovej, N. Žoltákovej ako aj pani učiteľke sr. Melanke želáme šťastnú cestu, úspešný a obohacujúci pobyt.

          • Nový školský rok začíname s novou pani riaditeľkou

          • Nás všetkých dnes, v prvý deň nového šk. roka 2023/2024, zverila do rúk svojej nástupkyne už bývalá sr. riaditeľka PhDr. Mária Lopatová, PhD., MPH (sr. Andrea). A tak s Božou pomocou sme vykročili v ústrety novému šk. roku s novou pani riaditeľkou, ktorou je PhDr. Kristína Vageľová. Ďakujúc za všetko, čo pre školu vykonala na poste riaditeľky školy sr. Andrea, zároveň vyprosujeme ducha múdrosti a sily pre novú pani riaditeľku PhDr. Kristínu Vageľovú. 

          • Posviacka zrekonštruovanej školskej kaplnky

          • V prvý deň šk. roka 2023/2024 sa po slávnostnom otvorení šk. roka v Katedrále sv. Jána Krstiteľa konala v našej školskej kaplnke jej posviacka. Naša školská kaplnka nachádzajúca sa v suterénnych priestoroch školy prešla v minulom šk. roku väčšou stavebnou úpravou a práve 4. september 2023 bol dňom jej slávnostného posvätenia vladykom Petrom Rusnákom. Mala by sa stať "srdcom" školy. Miestom, kde každý môže načerpať duchovnú silu, oddýchnuť si, zrelaxovať a vrátiť sa s pokojom v duši do kolotoča každodenných povinností.

          • Slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024

          • Dňa 4. septembra 2023 sme účasťou na sv. liturgii v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove slávnostne otvorili nový šk. rok 2023/2024. Hlavný celebrant vladyka Peter Rusnák nás vyzval, aby sme boli sebavedomými a kritickými kresťanmi dnešnej doby.  Chceme sa nechať viesť jeho výzvou a aj v tomto šk. roku urobiť ďalší krok na ceste k Bohu.

          • Pridajme sa aj my k zbierke školských pomôcok

          • Organizátorom zbierky je Slovenská katolícka charita. Prebieha v dňoch 1. - 15. 9. 2023 aj na našej škole. 

            Začína sa nový školský rok. Spája sa s ním aj nákup nových pomôcok do školy. Nie všetky rodiny sú však na tom finančne tak dobre, aby mohli svojim deťom zabezpečiť základné učebné pomôcky. Pomôcť môže každý z nás. Ja aj ty. Stačí na zberné miesta Prešovskej gréckokatolíckej charity alebo do vestibulu našej školy doniesť písacie potreby, rysovacie potreby, výtvarné pomôcky, školské tašky, obaly prípadne elektroniku. Bližšie informácie o tejto charitatívnej zbierke sa dozviete TU

            Za každú darovanú pomôcku každému darcovi vopred Ď A K U J E M E.