• Školský turnaj vo volejbale pozná svojich víťazov

          • Byť dobrý zdravotník a byť dobrý športovec sa vôbec nevylučuje. Naopak. Presvedčili nás o tom všetci, ktorí sa aktívne zúčastnili školského volejbalového turnaja. Bojovnosť, dravosť a fair play prejavili všetky družstvá. Ale rozhodli vyhraté sety a získané body. Najviac sa darilo družstvám týchto tried:

            1. miesto - trieda II.A

            2. miesto - trieda I.B

            3. miesto - trieda IV.A

            Víťazom tohoročného volejbalového turnaja blahoželáme. Všetkým nám prajeme, aby chuť športovať, hýbať sa a aktívne tráviť svoj voľný čas bola pre nás niečím prirodzeným. Pretože aj to je cesta ako byť šťastný, ako niekam patriť, ako získavať pekné zážitky a kamarátstva. Naša vďaka patrí vyučujúcim telesnej výchovy Mgr. Tančinovi a Mgr. Tartaľovi, ktorí tento volejbalový turnaj zorganizovali a nadchli jeho účastníkov pre tento pekný šport.

          • Reprezentácia školy v anglickom jazyku

          • Dňa 19. januára 2023 žiačka II.A triedy Marcela Šatná reprezentovala školu na okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku v kategórii SOŠ.

            Za vzornú reprezentáciu školy jej ďakujeme.

          • Školské kolo v stolnom tenise

          • Školské kolo v stolnom tenise v kategórii dievčat a chlapcov pozná svojich víťazov. Sú nimi:

            V kategórii dievčat - 1. S. Karpáčová (III.A), 2. P. Slezáková (II.A), 3. N. Hudáčková (II.B); v kategórii chlapcov - 1. M. Petro (IV.A), 2. R. Slivka (IV.A), 3. S. Kašaj (IV.B). 

            Víťazom blahoželáme a všetkým zúčastneným ako aj vyučujúcim telesnej výchovy Mgr. Tančinovi a Mgr. Tartaľovi ďakujeme za zapojenie sa a zorganizovanie tejto školskej akcie. Odmenou pre všetkých je dobrý pocit, že pohybom a vzájomným zápolením urobili niečo pre svoje zdravie a zažili pekné športové a priateľské okamihy.

          • Tvorivé učenie

          • Tvorivosť sa ukrýva v každom z nás. Platí to aj pre našich učiteľov a žiakov. Chceme vám sprostredkovať malú ukážku žiackych prác našich tretiakov (III.A a III.B) z predmetu Organizácia zdravotníctva a sociálnych služieb (PhDr. Z. Džborová). Išlo o projekt na tému Odvrátiteľné zdravotné riziká. Mnohé práce žiakov mali vysokú odbornú aj estetickú hodnotu. Umelecké cítenie a šikovnosť mohli žiaci z III.A prejaviť aj na hodinách Psychológie, pedagogiky a  profesijnej komunikácie (PhDr. A. Imrichová PhD., PhDr. A. Ivanová). V rámci témy: "Pôsobenie a zamestnávanie dospelého človeka" zrealizovali praktickú aktivitu - pečenie a zdobenie vianočných medovníkov. 

             

          • Svoje brány našim žiakom otvorila aj Úrazová nemocnica v Brně (Erasmus+)

          • Po úspešnej stáži v Chorvátskom Záhrebe svoje brány našim žiakom otvorila aj Úrazová nemocnica v Brně, ktorá plní úlohy úrazového centra s nadregionálnou pôsobnosťou (https://unbr.cz/).

            V rámci Výzvy 2022 v programe Erasmusplus tu absolvovalo 6 žiačok štvrtého ročníka odbornú stáž na oddeleniach chirurgie, traumatológie a odbornom liečebnom ústave.

            Timea Kračinovská, Klaudia Slivová, Ema Pastirčáková, Kristína Pavúková, Ema Balogová  a Tamara Gaľová  vykonávali odbornú prax pod vedením mentoriek v termíne od 05.12. do 16.12.2022. Statočne sa popasovali s novými podmienkami, prispôsobili sa organizácii práce a naberali odborné vedomosti a praktické skúsenosti v starostlivosti o pacientov po úrazoch. Mohli nahliadnuť aj na operačné sály a oboznámiť sa s prácou na jednotke intenzívnej starostlivosti. Oporou počas celej stáže im bola Mgr. Ľudmila Gurská ako sprevádzajúca osoba.

            Okrem odborných skúseností dievčatá spoznávali aj históriu a život v Brne, navštívili hrad Špilberg, Brnenské podzemie, Pavlov. Počas celej stáže zažívali atmosféru Vianočných trhov. Cez víkend navštívili aj vianočnú Prahu a večer zavítali na muzikál Mamma Mia.

            Účastníčky stáže získali Certifikát o účasti a Dokument Europass mobility, v ktorom sú zadefinované  dosiahnuté vzdelávacie výstupy a kompetencie.

            Naše veľké poďakovanie okrem mentoriek, patrí hlavnej sestre pre ošetrovateľskú starostlivosť  Mgr. Andrei Liškovej, vďaka ktorej ochote, milému prijatiu a spolupráci bolo možné našu stáž zrealizovať.

            PhDr. Kristína Vageľová

            Koordinátor Erasmus+

          • Stratení pomocníci

          • V rámci voľného času sme si nacvičili program pre deti z Centra pre deti a rodiny (CDR) v Prešove na Požiarnickej ulici. 8. 12. 2022 sme vystúpil so scénkou, do ktorej sme aktívne zapájali aj detičky. V scénke sa hľadali stratení ajneli a čerti, ktorých privolali odvážne deti svojimi básničkami a pesničkami. Za ich odvahu sme ich odmenili sladkým, ručne vyrobeným balíčkom, ktorý im vyčaril úsmev na tvári. Po úspešnom nájdení všetkých anjelov a čertov sme slávnostne a hlavne všetci spolu prestrihli vianočnú stuhu, čím sme otvorili a privítali Vianoce. Na záver sme si spolu s detičkami zatancovali na vianočné pesničky. Po scénke sme deťom spestrili čas a rozvíjali kreativitu vianočnými omaľovánkami. Veľké ďakujeme patrí p.uč. Mgr. Juskovej a všetkým z CDR, vďaka ktorým sme mohli rozveseliť a roztancovať detičky. Za anjelov a čertov Veronika a Kika z 3.A.

          • DOD na našej škole

          • Na sviatok Nepoškvrneného Počatia Panny Márie, 8. decembra 2022, bol na našej škole 2-násobný sviatok. A to preto, lebo nás navštívili žiaci 9. ročníka zo základných škôl najmä prešovského okresu. Priviedol ich k nám záujem o štúdium v oblasti zdravotníctva. Čaká ich totiž onedlho vážne rozhodnutie - vybrať si strednú školu, na ktorej budú ďalej pokračovať vo svojom štúdiu a v príprave na povolanie. Veríme, že sa správne rozhodnú a možno s niektorými sa stretneme aj na pôde našej školy.

          • Mikuláš prišiel dnes aj k nám

          • Zdá sa, že sme tento rok boli dobrí, pretože nás dnes na škole navštívil a svojou prítomnosťou potešil sv. Mikuláš. Neprišiel sám, zobral si na pomoc milých, priam anjelských pomocníkov. Zavítal do každej triedy, rozdal cukríky či v červenej krabici ukryté darčeky. Dúfame, že si cestu k nám nájde aj o rok. Dovtedy musíme my robiť dobré skutky a tak šíriť jeho odkaz a posolstvo o ľudskosti a dobročinnosti ďalej.

          • Predčasný mikulášsky darček v dvojnásobnom balení

          • Nie, nezmýlili sme sa. Aj tohto roku, tak ako tradične, je v kalendári Mikuláša 6. decembra. To však neznamená, že potešiť a obdarovať sa nemôžeme na počesť pamiatky biskupa Mikuláša, ktorý konal dobré skutky nielen raz do roka, aj v predstihu. A takým dňom bol práve dnešok, 2. december. Hneď ráno nás s mikulášskym pozdravom milo prekvapili bohoslovci z Gréckokatolíckeho kňažského seminára blahoslaveného biskupa P. P. Gojdiča. Okrem drobných sladkostí bola ďalším darčekom návšteva divadelného predstavenia "Zbabraná hra" v DJZ Prešov. Názov hry bol veľmi výstižný. Netušili sme, čo všetko sa môže počas jedného divadelného predstavenia "zbabrať". V každom prípade sme boli obdarovaní neskutočným množstvom neočakávaných humorných situácií, ktoré vyvolávali často salvy smiechu. Dnešok bol takým malým, ale pekným darčekom v mikulášskom balení. 

          • Nosením stužky podporme dobrú vec

          • Dnes 1. decembra si pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Naša škola sa do kampane, ktorá tomuto dňu predchádzala, zapojila tvorbou pohľadníc (3 pohľadnice boli poslané za školu organizátorovi kampane a budú zverejnené v najbližšom čísle školského časopisu Bazilovka), pozeraním dokumentárneho filmu Anjeli a Príbehy anjelov a tvorbou stužiek na hodinách náboženstva v triedach 1. a 2. ročníka. Dnes si budeme mať možnosť tieto stužky vyzdvihnúť na vrátnici školy a pripnutím na viditeľné miesto tak symbolicky podporíme humánnu myšlienku tejto celosvetovej kampane - vyjadriť solidaritu so všetkými chorými na AIDS.

          • Poďakovanie darcom krvi

          • Z celkoveho počtu zapísaných potenciálnych darcov v počte 39, darovalo dnes 29. 11. 2022 na našej škole vzácnu tekutinu - krv - 27 žiakov v dennej a večernej forme štúdia, 3 učitelia, 1 vychovávateľka a jeden nepedagogický pracovnik. ĎAKUJEME, že aj takouto formou pomáhame pacientom a prispievame k ich uzdraveniu a zlepšeniu kvality života.

            "Nedávajte to, čo vám zvyšuje. Musíte dať to, čo vás stojí urobiť obetu, zrieknuť sa toho, čo vás priťahuje tak, že váš dar má v Božích očiach cenu.“  Matka Tereza

             

          • Školské kolo Olympiády v ANJ

          • Dnes 25. 11. 2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v ANJ. Zúčastnilo sa ho 12 žiakov 1. - 4. ročníka. Všetci účastníci preukázali veľmi pekné vedomosti a znalosti v oboch častiach súťaže (písomnej a ústnej), a aj preto boli rozdiely medzi prvými tromi najúspešnejšími veľmi malé. Všetkým zúčastneným za aktívnu účasť ĎAKUJEME.

            BLAHOŽELÁME najlepším k ich umiestneniu:

            1. miesto: Marcela Šatná, II.A

            2. miesto: Klaudia Slivová, IV.A

            3. miesto: Natália Halajová, IV.A