• Prezentačná výstava - Kam po základnej škole

          • Dňa 23. 2. 2023 sa na Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej v Prešove uskutočnila prezentačná výstava stredných škôl a firiem pre žiakov základných škôl z Prešova a blízkeho okolia. Našu školu zastupovali a prezentovali žiačky III.A triedy V. Pejková a R. Šebešová spolu s pani učiteľkou Mgr. J. Roháľovou.

          • Zúčastnili sme sa okresného kola v basketbale žiačok SŠ

          • Naše dievčatá sa dňa 16. 2. 2023 zúčastnili Okresného kola v basketbale žiačok stredných škôl. Konalo sa v telocvični Gymnázia sv. Moniky v Prešove. Našu školu bojovným a obetavým výkonom vzorne reprezentovali tieto žiačky: I.A: A. Borsuková, K. Kruľáková, T. Tarasovičová; I.B: S. Belišová; II.A: S. Bosáková, M. Kasiňáková, D. Lindnerová, L. Senderáková, Z. Smetanová; II.B: S. Závacká a III.A: L. Hovančíková. Našim basketbalovým reprezentantkám ako aj ich učiteľovi Mgr. M. Tartaľovi veľmi pekne ĎAKUJEME a želáme veľa úspechov v ďalších stretnutiach pod basketbalovým košom.

          • Vyučujúce odborných predmetov sa zúčastnili kurzu bazálnej stimulácie (Erasmus+)

          • V dňoch 9. 2.2023 – 10.2.2023 sa vyučujúce odborných predmetov PhDr. Zuzana Džborová, Mgr. Irena Širá a Mgr. Mária Vasilíková zúčastnili Základného kurzu konceptu Bazálnej stimulácie podľa Prof. Dr. Fröhlicha v Mestskej nemocnici v Ostrave. Kurz je svojou tematikou zameraný pre sociálnych, pedagogických a zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa zaoberajú starostlivosťou o človeka s rôznym typom postihnutia.

            Na kurze konceptu bazálnej stimulácie sme mali možnosť dozvedieť sa a prakticky precvičiť stimuláciu vnímania vlastného tela. Naučili sme sa ako klientovi/pacientovi umožniť vnímanie okolitého sveta, ako umožniť nadviazať komunikáciu so svojim okolím,  zvládnuť orientáciu v priestore a čase a ďalšie možnosti. Kurz bol rozsiahly, vyžadoval si veľa sústredenia, aby napokon v precvičovaní zručností nedochádzalo k omylom.

            Tento kurz bol základným modulom, na ktorý nadväzuje nadstavbový kurz bazálnej stimulácie, ktorý je vhodné absolvovať pre rozšírenie poznatkov a skompletizovanie možností starostlivosti o klienta/ pacienta a v neposlednom rade aj k správnej inštrukcii starajúcej sa rodiny či blízkych.

          • Veselé fašiangové masky boli odmenené šiškami

          • Tohoročné fašiangy sme si dnes 13. februára na škole pripomenuli aj vďaka rôznym veselým, romantickým či záhadným prevlekom. V triedach aj na chodbách bolo dnes veselšie ako inokedy. Stretnúť sa mohli princezné s kúzelníkmi, zlatovlásky s traktoristom či folklóristom, tanečnice či starenky s tajnými agentmi. Ani o zaujímavé kúsky zo zvieracej ríše nebola núdza. Nechýbali ani doktori s fonendoskopmi či usmievavé sestričky. Aj preto všetkým, ktorí neváhali, a prijali výzvu Školského parlamentu na dnešný fašiangový deň v maske, ĎAKUJEME. Sladkou odmenou boli pre všetkých nefalšované fašiangové šišky, za ktoré ďakujeme Rodičovskému spoločenstvu pri SZŠ sv. Bazila Veľkého. 

          • Lyžiarsky výcvikový kurz v Ždiari (I. turnus)

          • V týždni 6. - 10. 2. 2023 sa 21 prvákov z I.A triedy a 4 druháčky z II.A triedy zúčastnili I. turnusu lyžiarskeho výcvikového kurzu v Ždiari. Lyžovali v horskom stredisku Ski Centrum Strednica. Vďaka bohatej snehovej nádielke, chladnému ale slnečnými lúčmi obdarenému počasiu, to bola lyžovačka ako z rozprávky. Spokojnosť bola aj s ubytovaním v útulnom penzióne Winter&Summer, kde navyše bol príjemný personál a chutná strava. A to všetko v spoločnosti zodpovedných a starostlivých učiteľov a inštruktorov Mgr. Tančina, Mgr. Tartaľa a usmievavej zdravotníčky PhDr. Šoltésovej.

          • Odovzdávanie skúseností z odborných stáží Erasmus+

          • V pondelok 6. 2. 2023 sa na škole zrealizovala zaujímavá beseda so štvrtákmi, počas ktorej sa účastníčky  krátkodobých vzdelávacích mobilít Erasmusplus zo IV.A a IV.B triedy v Záhrebe a v Brne podelili so svojimi skúsenosťami a zážitkami. Poslucháčmi boli ich spolužiaci a vyučujúce odbornej klinickej praxe.

          • Kto sa skrýva pod maskou?

          • Študentský parlament našej školy sa rozhodol zorganizovať deň, ktorý by bol trocha iný ako ostatné. Aj vďaka maskám, ktoré môžu priniesť kúsok fašiangovej nálady do našich radov. Neváhaj a pridaj sa aj TY!