• V súťaži "Zdravotník v akcii" získali naši žiaci striebro

          • V piatok 10. júna 2022 sa v areáli prírodného kúpaliska Delňa v Prešove konala súťaž žiakov stredných zdravotníckych škôl z celého Slovenska v prvej pomoci. Naši zástupcovia - družstvo zložené zo žiakov II. ročníka - Alexandra Angušová (II.B), Diana Aronová (II.B), Patrik Paľka (II.A) a Veronika Pejková (II.A) získali krásne druhé miesto. V náročných disciplínach z prvej pomoci a telesnej zdatnosti si počíňali veľmi dobre. Zúročili poznatky získané z predmetu prvá pomoc, ako aj intenzívnu prípravu v rámci svojho voľného času pod vedením vyučujúcej PhDr. Stanislavy Cuperovej. Nášmu súťažnému družstvu srdečne blahoželáme a ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.

          • Odborná stáž našich tretiakov v Prahe (projekt Erazmus+)

          • Žiaci tretieho ročníka v odbore praktická sestra ukončujú školský rok štvortýždňovou súvislou odbornou praxou v nemocnici. V tomto školskom roku sme dvanástim tretiakom, vďaka programu Erasmusplus, z Výzvy 2021, číslo projektu: 2021-1-SK01-KA121-VET-000005193, umožnili časť súvislej odbornej praxe zrealizovať v dvoch nemocniciach v hlavnom meste Českej republiky.

            Žiaci po podaní prihlášky boli vybratí na základe stanovených kritérií. Prešli odbornou, interkulturálnou aj organizačnou prípravou, absolvovali jazykový test a vycestovali na krátkodobú mobilitu učiacich sa v odbornom vzdelávaní a príprave v dvoch turnusoch po šesť žiakov.

          • Odborná exkurzia druhákov v rámci predmetu Prvá pomoc

          • Žiaci 2. ročníka absolvovali 1. júna 2022 odbornú exkurziu na pracovisku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby v Košiciach (VZZS). Táto exkurzia im poskytla zaujímavé informácie týkajúce sa práce špecifickej záchrannej služby.

            AIR - TRANSPORT EUROPE, spol. s r.o. (ATE) prevádzkuje Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu v siedmich operačných strediskách na Slovensku a v dvoch v Českej republike. S poskytovaním leteckej záchrany má ATE dlhoročné skúsenosti. Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE je pre slovenských občanov a zahraničných turistov v pohotovosti 24 hodín denne - 7 dní v týždni - 365 dní v roku.

            VZZS je súčasťou integrovaného záchranného systému, v prípade núdze je dostupná na tel. číslach 112 a 155. ATE prevádzkuje tiež vlastný dispečing priamo na čísle 18 155. Posádky ATE zasahujú najmä pri úrazoch v horských oblastiach, v lesných terénoch a odľahlých lokalitách, pri dopravných nehodách, záplavách či hromadných nešťastiach. Vrtuľníky sa často využívajú aj pri neonatologických a iných medzinemocničných prevozoch pacientov a transportoch pre transplantačný program.

          • Exkurzia druhákov v Bardejovských Kúpeľoch

          • Naši druháci absolvovali tento týždeň odbornú exkurziu v Bardejovských Kúpeľoch. 30. mája 2022 bola v Bardejovských Kúpeľoch trieda II.A  a 31. mája 2022 trieda II.B. Aj táto exkurzia určite prispela k získaniu nových poznatkov o spôsoboch liečby rôznych ochorení.

            INDIKÁCIE na liečbu v Bardejovských Kúpeľoch:

            onkologické choroby

            choroby obehového ústrojenstva

            choroby tráviaceho ústrojenstva

            choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou

            netuberkulózne choroby dýchacích ciest

            choroby pohybového ústrojenstva

            choroby obličiek a močových ciest

            ženské choroby

            choroby z povolania.

            Procedúry, ktoré môžu pacienti absolvovať v rámci liečby:

            1/Pitná kúra

            Pitná kúra je najdôležitejšia procedúra, na ktorú sa využíva osem liečivých prameňov a to: Hlavný, Lekársky, Klára, Alžbeta, Napoleón, František, Herkules a Alexander. Voda sa pije 3x denne, zvyčajne pred jedlom, množstvo a dobu určí lekár.

            2/Termoterapia:

             • parafínm • rašelina, • infračervené žiarenia • sauny • elektromagnetických vĺn

            3/Vodoliečba

            4/Uhličité terapie

            5/Peloidoterapia a parafinoterapia

            6/Rehabilitácia:

               • klasická masáž  • reflexná masáž • podvodná masáž

            7/Elektroterapia a magnetoterapia,  ultrazvuk, horské slnko, infražiariče, diatermia, diatrón, magnetoterapia, končatinový galvanický kúpeľ, fyaction a interferenčné prúdy.

            8/Liečebné inhalácie:

             • inhalácia horných dýchacích ciest • inhalácia dolných dýchacích ciest.

            Na inhalácie sa používa minerálna voda z prameňa Herkules.

            K novším procedúram patrí oxygenoterapia - aplikácia čistého kyslíka, ktorý sa vdychuje z koncentrátov kyslíka vzduchu.

            9/Fototerapia

            10/Dietoterapia

            11/Klimatoterapia

            12/Bankovanie

            13/Pobyt v soľnej jaskyni